Bluenote Bellavista Signature platenspeler (High-End)

€ 2.395,00

Op voorraad

Beschrijving

Bluenote Bellavista Signature draaitafel

De Bellavista Signature is een nauwkeurige handgemaakte, door een riem aangedreven stijve draaitafel die garant staat voor audioprestaties van de hoogste kwaliteit, gegarandeerd door een verfijnd ontwerp dat is ontwikkeld gedurende 20 jaar constant onderzoek.


De Bellavista Signature is gemaakt van twee afgeronde hoeken van 20 mm dikke ontkoppelde plinten om de structurele stijfheid te vergroten. De draaitafel heeft een massief zwart doof polymeer 22 mm dik plateau met 9 gewichten om de perifere massa te vergroten en de beste rotatiestabiliteit te garanderen. Het plateaulager van topkwaliteit is gemaakt van gepolijst brons met schroefdraad op de buitendiameter om het stevig te blokkeren.

De spindel is gemaakt van gerectificeerd gepolijst en getemperd C40-staal met uitstekende toleranties van 1/100 van een millimeter, wat een geluidskwaliteit van wereldklasse mogelijk maakt. De tweedelige spindel klemt het plateau stevig vast, waardoor alle ongewenste trillingen en trillingen volledig worden geëlimineerd.


Bluenote Bellaria tone-arm

De Bluenote Bellaria heeft een zeer laag zwaartepunt, ultrastijve armbuis, puntig hoog geplaatst lager. Het lage zwaartepunt wordt bereikt door een laag hangend contragewicht en een scherp taps toelopend lagerhuis dat het grootste deel van zijn gewicht laag draagt. De stijve armbuis is van titanium met een grote diameter.

De punt van het lager bevindt zich boven het stylusniveau voor stabiliteit, maar de beker kan vanaf de bovenkant van het lagerhuis in en uit worden geschroefd, waardoor micrometrische aanpassingen aan VTA heel eenvoudig zijn.


Het meest ongewone aspect van het ontwerp is die armbuis. Het is titanium. Titanium is een erg duur materiaal! Ze gebruiken het in F15's, top-end mountainbikes, de Shuttle... Dit alles maakt het een zeer aantrekkelijk materiaal voor een high-end fabrikant om te gebruiken. Maar is het het uiteindelijk waard? Het is zelfafwerkend. Dat betekent dat het niet corrodeert zoals aluminium of staal, en elke glans blijft als nieuw - eerder als goud.


Fysieke kenmerken, vergeleken met aluminiumlegering en staal, splitst de twee. Het is lichter dan staal, zwaarder dan aluminium. Sterker en stijver dan aluminium, zwakker en minder stijf dan staal. In feite produceren topstaal, aluminium en titanium vrijwel dezelfde sterkte en stijfheid voor een bepaald gewicht. Het grote voordeel van titanium ten opzichte van aluminium is de weerstand tegen vermoeiing, aluminium bezwijkt als je het heen en weer buigt - een reden waarom je geen aluminium veren vindt, maar wel in staal en titanium.


Het probleem is dat dit alles nauwelijks de opname ervan als materiaal voor armbuizen rechtvaardigt! Dus afgezien van de 'coole' factor, waarom gebruikt Bluenote het dan?

Enkele mogelijkheden... De beste armtube moet heel licht en heel stijf zijn. Alle drie onze materialen kunnen dit, maar vanwege zijn sterkte kan titanium zeer dun worden bewerkt, een aluminium buis kan in de draaibank bezwijken wanneer deze wordt bewerkt tot een equivalente dikte (voor een bepaalde sterkte/stijfheid). Een staal uit de ruimtevaart zou kunnen slagen, maar de extreme hardheid zou het een nachtmerrie maken om te bewerken en om hetzelfde gewicht te krijgen, zou de buis flinterdun zijn en opnieuw vatbaar voor instorten - hoewel een stalen buis met een smallere diameter en dikkere wanden het werk zou doen. Maar hier komen we bij pijpresonanties. Het punt is dat de drie verschillende materialen, indien machinaal bewerkt om dezelfde stijfheid/sterkte te geven, zeer verschillend zullen zijn, in dikte, diameter en dus in sonische eigenschappen. Je zou kunnen toevoegen dat koolstofvezel in een andere klasse is dan alle metalen met betrekking tot stijfheid, maar dan zal het weer anders klinken.


Maar Bluenote koos ervoor om titanium over aluminium te gebruiken in hun bovenarm en dus moeten ze geloven dat de titanium armbuis in hun arm het beste geluid geeft. In feite spraken ze met hen en zeiden dat ze veel moeite hadden met 'rinkelen' in die dunwandige buis en dus hun toevlucht namen tot uitgebreide bewerking van de buis om verschillende buisdiameters te produceren om de belmodus te doorbreken. Dit is een moeilijke operatie omdat titanium hard wordt en hoe meer je eraan doet, hoe moeilijker het is om te werken. De kosten van het materiaal zijn onbeduidend, maar de moeilijkheid om het te gebruiken en de complexe vorm toonden aan dat Bluenote de moeite op zijn minst de moeite waard vond.


Op deze buis is een fijn bewerkte aluminium headshell gelijmd. Aan het andere uiteinde wordt een driedelig contragewicht op een conventionele schroefdraadstomp geschroefd, waarbij de azimut wordt aangepast door een staafvormig gewicht in de gewenste hoek op het contragewicht te plaatsen - dan wordt het geheel vergrendeld door twee kleine stelschroeven.


Bluenote gelooft niet in anti-skate. Er is een rudimentaire draad en gewicht voor cartridges met een lage massa met hoge compliance, maar verder werkt de Bluenote zonder dergelijke apparaten. Nogmaals, we houden van serieus controversiële dingen, verschillende fabrikanten zweren dat alle anti-skate-apparaten vergiftig zijn voor geluid, andere het tegenovergestelde.


En dan…de prijs

De prijs van deze geweldige high-end platenspeler is € 2.395,- Dit is uiteraard met de Bellario titanium tone-arm, en zonder element. Zodat u zelf kan bepalen welk hoogwaardig element u eronder zou willen. Deze zijn ook bij ons te bestellen als u hier zelf niet over beschikt.


Deze platenspeler kan alleen in de winkel afgehaald worden, wij verzenden dit artikel niet!